Conformal Coating

Een conformal coating is een beschermende laag die selectief wordt aangebracht op een elektronische besturing om hem te beschermen tegen externe omgevingsinvloeden. Bij het conformal coatingsproces wordt er een dunne, niet-geleidende coating op de elektronische besturing aangebracht door middel van spuiten, dippen of gieten. Deze coatingslaag wordt selectief aangebracht zodat aansluitingen, bedieningselementen, sensoren en andere externe signaalgevers de functionaliteit van de besturing niet nadelig beïnvloeden. Door de conformal coating zijn de soldeerverbindingen van het gevoelige, logische circuit van de elektronische besturing beschermd tegen corrosie. De levensduur van een besturing wordt door het coaten verlengd en de bedrijfszekerheid van de besturing wordt aanzienlijk verbeterd.

 • conformal coating

  Spuiten

  Het aanbrengen van een conformal coating door middel van spuiten wordt vaak gedaan bij elektronische besturingen met diverse aansluitingen, bedieningselementen, sensoren en andere externe signaalgevers of bij besturingen die voorzien moeten worden van een dunne conformal coating. Tijdens het productieproces worden deze componenten afgeschermd, zodat de functionaliteit van deze componenten niet negatief beïnvloed kan worden door de conformal coating. De laagdikte van een conformal coating, die is aangebracht door middel van spuiten, is relatief dun wat als voordeel heeft dat hij daardoor ook minder waarneembaar is. Het aanbrengen van de conformal coating vergt wel de nodige expertise. Schaduwwerking van hoge componenten heeft een negatieve invloed op een gelijkmatige verdeling.

 • Dip Coaten

  Het aanbrengen van een conformal coating door middel van dip coaten wordt vaak gedaan bij elektronische besturingen met weinig aansluitingen, bedieningselementen, sensoren en andere externe signaalgevers of bij besturingen die voorzien moeten worden van een dikke conformal coating. Bij dip coating wordt de elektronische besturing in zijn geheel ondergedompeld in een bad met coatingsmateriaal. Als de besturing uit het bad met coatingsmateriaal komt, loopt het overtollig materiaal weg en zal de coating langzaam uitharden. Bij deze methode is het lastig specifieke componenten af te schermen. De laagdikte bij dip coating is relatief dik en wordt bepaald door de diverse procesvariabelen. Het aanbrengen van de conformal coating is eenvoudig, maar het goed afschermen van specifieke componenten vergt wel de nodige expertise.

 • Selectief conformal coaten

  Het aanbrengen van een selectieve conformal coating wordt gedaan door een machine die met een hoge nauwkeurigheid alleen coating materiaal aanbrengt op plekken waar de besturing kan worden blootgesteld aan omgevingsinvloeden. Deze manier van coaten wordt ook wel functioneel conformal coaten genoemd omdat er alleen materiaal wordt aangebracht op de verbindingen.